Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo

6.08.2018

GÃœBRE NE Ä°ÅžE YARAR ?



AZOT (N), bitkilerde kök geliÅŸimi, bitki boyu, gövde kalınlığı, yaprak sayısı ve iriliÄŸi, dal sayısı, kalınlığı ve uzunluÄŸu, sürgün ve meyve/dane geliÅŸimine doÄŸrudan etkilidir. Bitkilerin vejetasyon dönemi boyunca topraktan azot aldığı unutulmamalı ve geliÅŸiminin her evresinde toprakta yeterli düzeyde azot bulunması saÄŸlanmalıdır. Azot salma sulama,yağışlarla yada toprak yüzeyinde kaldığında en kolay kayba uÄŸrayan bitki besin maddesidir.yıkanmadan kaynaklanan kaybı en aza indirmek için azotlu gübrelemenin belli aralıklarla birkaç defa da tamamlanması en doÄŸru yaklaşım olacaktır. 
 
FOSFOR (P), bitkide kök geliÅŸimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. EÅŸzamanlı çiçeklenmeyi teÅŸvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. Ä°ri ve dolgun meyve oluÅŸmasını saÄŸlar. Bitkilerin kuraklığa ve hastalıklara karşı dayanımını arttırır. Generatif geliÅŸmeyi hızlandırarak erken hasat imkanını saÄŸlar. Fosfor eksikliÄŸinde bitkilerde yavaÅŸ, cılız ve bodur büyüme gözlenir. Yaprak geliÅŸimi azalır ve erken zamanda dökülür. Bitkinin gövde ve köklerinde ortaya çıkan büyüme geriliÄŸi, üreme organlarında da görülür. Bitkiler daha geç çiçek açar, çiçek sayısı daha az olur ve tohum oluÅŸumu olumsuz etkilenir.
 
POTASYUM (K), bitkilerde yeÅŸil aksamın dayanıklılığı ve ürün kalitesi üzerine doÄŸrudan etkilidir. Bunun yanı sıra bitkinin su kullanım etkinliÄŸini artırır ve kurak koÅŸullarda su stresine dayanma süresini uzatır. Olumsuz iklim koÅŸullarına, hastalık etmenlerine, zararlılara karşı dayanıklı bitkiler yetiÅŸtirebilmek için bitkilerin ihtiyaç duydukları dönemlerde potasyum ihtiyaçları karşılanmalıdır. Dane ve meyvelerin yeterli iriliÄŸe, dolgunluÄŸa,sertliÄŸe ve renge sahip olması için potasyum gerekli bir besin maddesidir. Ürünün sertliÄŸi ve dayanıklılığını artırdığı için nakliye esnasında oluÅŸabilecek kayıpları en aza indirir. Meyve dökülmelerini en aza indirir ve raf ömrünü uzatır.
 
MAGNEZYUM (Mg), bitkilerde yeÅŸil rengin ana bileÅŸenidir. Bitkinin güneÅŸ ışınlarını almasında ve fotosentezde direk olarak kullanmasında rol alır. SaÄŸlıklı,gür ve koyu yeÅŸil yaprakların olmasını saÄŸlar. Bitkinin fotosentez gücünü, protein sentezini ve kuru madde biriktirme kapasitesini artırır.. Yeterli magnezyumu alamayan bitkiler yeterli klorofili üretemezler ve bitkide yeÅŸil renk giderek açılır. Bu durumda fotosentez yapamaz ve bitki geliÅŸimi giderek azalır.
 
KÜKÜRT (S), bitkilerin büyümesini ve olgunlaÅŸmasını hızlandırır. Kükürt noksanlığında bitkiler normale göre daha küçük kalır . Bitkilerde Azot ve Kükürt noksanlığını ayırt etmek çoÄŸu zaman güçtür. Kükürt noksanlığında kloroz damarlar arasında sararma ile baÅŸlar ve giderek tüm yapraÄŸa yayılır. Keten, soya fasülyesi, yer fıstığı ve kolza gibi yaÄŸ bitkilerinde kükürt, yaÄŸ oluÅŸumu üzerine önemli etki yapar. Bununla birlikte kükürt ile uygulanan magnezyum, bitkilerde yaÄŸ miktarını önemli ölçüde artırır.